De Hartezaak

Pedagogische praktijk

Referenties van ouders

Linda, moeder van meisje T. (3 jaar). Mijn dochter gaat vanaf de eerste dag met heel veel plezier naar Simone. Simone straalt rust en vertrouwen uit. Het is mooi om te zien hoe Simone de kinderen helpt bij het samen spelen, elkaar leren begrijpen. En hoe ze met behulp van het ene kind het andere kind wat leert (wederzijds). Als ouder voel ik me gesteund. Ik sta er niet alleen voor. Simone denkt mee en geeft advies als je dit prettig vindt. Dat vind ik erg fijn. Als T. thuis is dan merk je dat ze de basis geleerd heeft. Bijvoorbeeld eerst iets opruimen voordat je wat anders pakt. Even wachten met eten totdat iedereen zit etc. etc. Dat vind ik een verademing. De regels zijn duidelijk, dat geeft rust. T. is blij en ik ook omdat ze de belangrijkste lessen van het leven mee krijgt.

H., vader van jongen (10 jaar) en meisje (8 jaar). Simone heeft mij geholpen met het op orde brengen van mijn huishouding, de inrichting van mijn kleine huis en de opvoeding van mijn kinderen vlak na mijn scheiding. Ik werk veel en op onregelmatige tijden en ben daarnaast ook veel in mijn geboorteland Egypte wat het er allemaal niet makkelijker op maakt. Simone is erg toegankelijk, erg makkelijk in contact. Ze zegt gewoon wat ze ziet, direct maar wel respectvol. Haar manier van praten en meedenken is erg prettig. Ze komt met goede ideeën, zegt wat je beter eerst kan doen en wat later. Mijn huis is nu veel schoner en beter ingericht voor mij en voor de kinderen. De kinderen hebben nu vaste slaapplekken en plekken voor hun speelgoed en we ruimen nu samen op. Simone heeft gezegd dat ik soms best wat strenger mag zijn en inderdaad, dat helpt ook. Ik spreek de kinderen nu meer aan op hun gedrag als ze in mijn ogen iets niet goed doen. Het fijne is nu dat mijn zoon soms met de zoon van Simone speelt. Dat is prettig voor mijn zoon omdat hij de meeste tijd bij zijn moeder woont en bij mij geen vriendjes in de buurt heeft. Het is erg prettig dat het allemaal zo vriendschappelijk en in vertrouwen kan gaan.

Corrie, moeder van Amber (12 jaar). Amber is verstandelijk gehandicapt en heeft een autisme spectrum stoornis. Ze heeft maar heel weinig vriendjes en vriendinnetjes en bij Simone zijn vaak kinderen met wie ze wel kan spelen. Simone organiseert het dan zo dat ze er ook nog wat van opsteekt. Amber doet bij Simone ook veel dingen die ze anders nooit zou doen, zoals duiken, met een paard zwemmen en de avondvierdaagse lopen. Als het heel erg spannend voor Amber wordt wil ze vaak niet meer maar bij Simone doet ze het dan toch. Dan is ze achteraf zo trots op zichzelf. We merken dat ze door de begeleiding van Simone echt vooruitgaat. Een tijdje geleden was het bijvoorbeeld erg moeilijk voor Amber om te kiezen, dan werd ze gauw boos. Simone liet haar daarom in het begin maar uit twee dingen kiezen en dat gaat nu zo goed dat we dat uitbreiden naar momenten waarin ze helemaal zelf mag bepalen. Doordat het beter gaat met Amber gaat het ook beter met de relatie tussen Amber en mij. Ik kan nu veel rustiger en neutraler blijven als Amber weer eens boos is. Ik vind het natuurlijk niet leuk maar ik ben minder geraakt. Simone legt goed uit hoe je het ook anders kan doen en ze doet het dan ook direct voor en daar pik ik dan heel veel van op. Ik kan met al mijn vragen bij Simone terecht, niets vindt ze gek of raar, alles is bespreekbaar. Al met al is Amber door de begeleiding van Simone veel zelfstandiger en makkelijker in de omgang geworden en kan ze flexibeler met situaties omgaan en dat is wel zo prettig voor ons allemaal.

Ilse, moeder van jongen (8 jaar) en meisje (6 jaar). Ik heb Simone ervaren als een eerlijk, duidelijk en open persoon die bijzonder sensitief is. Zij voelt goed aan waar de behoeftes van de kinderen liggen en kon ook zeer goed omgaan met een gewijzigde thuissituatie, die zich in de tussentijd voordeed en wat ervoor zorgde dat de kinderen gedurende enige periode behoorlijk uit hun normale doen waren waardoor ze ook vaak anders op situaties reageerden. Het was fijn om een klankbord te hebben en te horen van Simone hoe zij dit ervaart en wat ze opmerkte in het gedrag van de kinderen. Tevens staat Simone ook altijd klaar om advies te geven bij een opvoedingsvraag en weet ze haar gedachtes hierover goed te verwoorden en geeft ze bruikbare en praktische tips. De kinderen hebben het goed naar hun zin bij Simone. Ze onderneemt leuke dingen met ze, waar ze erg van genieten en ze waarderen dit ook, wat het voor hen ook weer leuk maakt om naar Simone toe te gaan. Ik ben erg blij dat de kindjes elke week onderdeel mogen uitmaken van Simone haar gezin!

P., moeder van meisje (17 jaar). Het contact met Simone is vanaf het begin goed geweest. Alles is bespreekbaar en ik kan altijd bellen, ook buiten afgesproken begeleidingsuren. Ze is ook beschikbaar in noodgevallen. Een tijdje geleden heeft mijn dochter zo’n noodsituatie meegemaakt. Toen had ze haar tas met haar dure cameraspullen op het perron laten staan. Ze was behoorlijk in paniek en ze heeft toen Simone gebeld omdat ik niet bereikbaar was. Dat ze in zo’n situatie nog kan bedenken dat ze Simone kan bellen en dat dan ook doet is een groot teken van vertrouwen in haar. Simone is een extra steun, een extra back-up voor ons. Ik heb een paar jaar geleden erg lang gezocht naar passende begeleiding voor mijn dochter. In een instelling is het niet gelukt. Ze kon onder andere geen aansluiting vinden bij de andere kinderen die daar ook logeerden. Ondanks het feit dat ze een lange reis moet maken naar Simone toe en het grote leeftijdsverschil met de kinderen van Simone komt mijn dochter daar toch graag. Door onder andere het logeren bij Simone is langzamerhand de wereld van mijn dochter groter geworden. Een paar jaar geleden was ze namelijk vooral op mij gericht en kende ze alleen haar eigen stad. Nu reist ze met het openbaar vervoer naar Heerhugowaard en Alkmaar, fietst ze vanaf stations naar andere bestemmingen en rijdt ze met andere mensen mee naar meetings waar ze foto’s maakt van paarden. Dat zou ze vroeger nooit gedurfd hebben. In die zin heeft ze geleerd hoe belangrijke dingen voor haar zelf te organiseren en haar eigen angsten te overwinnen. Dat is een enorme stap vooruit!


Ouders communiceren ook zonder woorden


Betekenisvolle context

Ontwikkeling vindt plaats in een betekenisvolle omgeving. We oefenen altijd praktisch en concreet onder andere met het verkeer op straat, in het openbaar vervoer, met het omgaan met geld in (kringloop)winkels en achter het fornuis met de pannen.