De Hartezaak

Pedagogische praktijk

Referenties van kinderen

Elise (15 jaar). Ik zit op het VSO van het Heliomare College. Simone helpt mij o.a. bij rekenen, omgaan met geld, Engelse woordjes leren, klokkijken, zelfstandig fietsen, knutselen en koken. Soms begrijp ik het niet zo snel maar Simone legt het zo uit dat ik het wel begrijp. Als dingen mij dwars zitten dan kan ik dat goed met Simone bespreken. Soms ben ik verdrietig als ze komt maar als ze weggaat is het altijd over. Door het praten met Simone denk ik nu veel positiever over mezelf. Ze helpt mij met het bedenken van andere, meer positieve gedachten over mezelf. Eerst dacht ik bijvoorbeeld ‘’Ik leer nooit rekenen,’’ maar nu denk ik: ‘’Ik leer in kleine stapjes en als ik blijf oefenen ga ik vooruit, ik kom er wel’’. Meestal gaat de tijd te snel. Dan zou ik willen dat Simone langer bleef. Laatst heb ik Simone verteld dat ik wel samen met haar een knutselclubje zou willen beginnen. Ik hoop dat we meisjes gaan vinden die dat ook willen.

Amber (12 jaar). Ik vind Simone heel aardig. Ze wordt niet gauw boos op mij. Ik vind het leukste om met haar te zwemmen of met de trein ergens naar toe te gaan. Ik leer een heleboel bij Simone, zoals stil zitten op een stoel, zelfstandig fietsen (ik ga straks helemaal alleen naar mijn nieuwe school), boodschappen doen, eten koken en opruimen. Op maandag ga ik met Simone en Simone’s kinderen paardrijden bij Iris. Ik kan al lichtrijden op het paard. Dat is sta - zit op het paard. Het leukste vind ik als het paard lekker snel gaat. Ik wil later kassa mevrouw worden.

Naomi (17 jaar). Het is leuk bij Simone thuis, anders kom ik daar niet meer. En anders doe ik daar ook helemaal niets. Je leert veel dingen, ook de simpele dingen die je elke dag zou kunnen doen, maar niet elke dag doet. Zoals bijvoorbeeld zelf pizza’s bakken, patat maken of zelf loempia’s maken. Ik heb bij haar geleerd hoe je het gas moet aansteken, dat vond ik eerst heel eng. Ik houd niet van mensen die dwingend zeggen wat ik moet doen. Gelukkig krijg ik bij Simone thuis veel vrijheid en gaat het allemaal op een vriendelijke toon. Op dit moment helpt Simone mij met mijn fotografie website. Samen kijken we dan ook hoe ik klanten aan kan trekken voor mijn fotografie. Ook helpt ze mij bij het vinden van een passende stageplek en een bijbaantje. Dat is best ingewikkeld voor mij, want ik weet eigenlijk niet zo goed hoe alles werkt en ik vind het in eerste instantie ook best eng om met mensen contact te maken. Initiatief nemen, een begin maken, een eerste stap doen, soms is het zo ingewikkeld voor mij (bijvoorbeeld met regels en procedures) dat ik al gauw wil opgeven. Met Simone zoek ik het dan allemaal rustig uit en dan ondernemen we direct actie en dan kom ik telkens weer een stukje verder.

"Heb ik zelf gemaakt!"