De Hartezaak

Pedagogische praktijk

Gezinsondersteuning

Gezinsondersteuning biedt u een praktisch steuntje in de rug, met name als u worstelt met de opvoeding, gedrag en  ontwikkeling van uw kind met een beperking.

Want hoe voed je een kind op dat ‘anders’ is? Hoe voorkom je dat jij je met al je beste bedoelingen teveel richt op het ‘zorgen’ kind binnen het gezin waardoor de andere kinderen aan aandacht en zorg tekort komen?

Hoe kunnen jullie als ouders er voor zorgen dat jullie ongeveer hetzelfde reageren op gedrag van jullie kind  zodat jullie kind niet teveel in de war raakt en mogelijk daarmee jullie eigen relatie onder spanning zet? Of misschien ben je wel een alleenstaande ouder en kun je wel wat extra hulp en inspiratie gebruiken.

Professionele begeleiding van uw kind leidt tot een positieve gedragsverandering. Dat is zichtbaar in de omgeving van de begeleider maar bij de ouders thuis laat het kind nog vaak oud en ongewenst gedrag zien. Wil je een structurele positieve verandering in gedrag van je kind realiseren dan heeft de omgeving mee te veranderen. Ouders, broers en zussen, de leerkracht etc, etc. Coaching van het gezin helpt daarbij. Praten en oefenen. Voordoen, samen doen, nadoen. De gezinscoach houdt je een positieve spiegel voor maar je hebt er als ouder wel zelf in te kijken. Lef tonen en het anders willen doen. Niet voor een paar weken maar voor een wat langere tijd. Want het duurt even voordat kinderen erop vertrouwen dat jij als ouder ook echt veranderd bent.

In een gezin met opgroeiende kinderen kunnen zich ook allerlei praktische opvoedingsvragen voordoen. Zoals: wat te doen bij problemen met eten, slapen, zindelijkheid en luisteren? Hoe kun je je kind het beste iets leren? Hoe geef je seksuele voorlichting aan een puberend kind met een verstandelijke beperking?

 

 

 

Creativiteit

Met ons hoofd en onze handen kunnen we ideeën omzetten in bijzondere resultaten waar we trots op kunnen zijn. Daarnaast is werken met de handen ontspannend en geeft het ons rust.